Manual de funcionament de VDI des de dispositius personals

Els escriptoris virtuals per a alumnes de la UIB, a més de ser accessibles des dels ordinadors de les aules d'informàtica, també ho són des d'ordinadors particulars. L’accés des de fora de les aules d'informàtica, ja sigui des de casa o des de la Wi-Fi corporativa, es fa sempre via portal web. Poden usar-se indistintament: https://vdialu.uib.cat  o  https://vdialu.uib.es.

L'accés als escriptoris pot fer-se de dues maneres: directament utilitzant un navegador que suporti HTML5 o des d’una aplicació client RDP (en aquest cas cal instal·lar un connector a l'ordinador). El més senzill és utilitzar la primera, navegador HTML5, ja que s'accedeix sense necessitat d'instal·lar res i es pot fer només pitjant sobre la icona de l'escriptori desitjat. Les diferències principals entre les dues maneres es mostren a la taula següent:  

navegador HTML5 client RDP
Necessita instal·lar software addicional NO
SI
Obertura de l’escriptori virtual en un navegador en un programa addicional
Permet utilitzar unitats/discs del PC local NO SI
Passar fitxers de l’escriptori al PC local arrossegar i amollar sobre unitat compartida navegar per unitats compartides
Passar fitxers del meu PC a l’escriptori  arrossegar i amollar sobre el navegador navegar per unitats compartides
Impressores locals NO SI
So SI (*) SI
Connexió des de dispositius mòbils SI
NO
MacOS X problemes a l'escriure accents SI (**) NO
 (*) Windows: NO reprodueix so amb Internet Explorer. SÍ reprodueix so amb Firefox, Chrome i Microsoft Edge.
      MacOS X: Alguns problemes de reproducció amb Safari. SÍ reprodueix so amb Firefox i Chrome.
      Linux: Reprodueix so amb Firefox i Chrome.

 (**) Depenent del navegador utilitzat: Chrome sense problemes. Firefox a l'escriure un caràcter accentuat es repeteix tres cops. Safari a l'escriure un caràcter accentuat s'escriu l'accent i després el caràcter accentuat.

 

Connexió als escriptoris virtuals

Com s'ha dit, es fa sempre via portal web. Poden emprar-se indistintament qualsevol de les adreceshttps://vdialu.uib.cat  o https://vdialu.uib.es.

Pantalla de login d'escriptoris virtualsA la part superior dreta del portal es troben botons per a descarregar el connector (1), d'informació (2), idioma (3) i, un cop l’usuari ha accedit amb les seves credencials, preferències d'usuari i sortir (4). 

Pantalla de login d'escriptoris virtualsL'usuari ha d'utilitzar credencials d'UIBdigital. Un cop validades les credencials, apareixerà una pantalla on s'ofereixen els diferents escriptoris virtuals als que l'usuari té accés. Una imatge semblant a la següent:

Escriptoris disponibles

L'usuari hauria de triar l'escriptori corresponent als seus estudis, d'aquesta manera es garanteix que trobarà els programes que necessita. A l’apartat de Programari d’aquesta web es pot trobar un llistat dels programes instal·lats  a cada escriptori. L'usuari pot triar el mode d’accés als escriptoris. Cal pitjar sobre les tres ratlles que hi ha a la part superior dreta de l’escriptori:

Triar configuració

Apareixerà una finestra amb les dues connexions possibles: HTML5 (s'obri al navegador) i RDP (necessita connector), tal com mostra la següent imatge:

Connectors

L’usuari selecciona l’opció que vol utilitzar fent un click a sobre. També es pot connectar fent un click directament sobre la icona d’un escriptori. En aquest cas s’utilitzarà la connexió HTML5 (s’obri al navegador), que és la que hi ha configurada per defecte. Independentment de la manera en que es faci la connexió, recordeu que cal pitjar el botó d'Apagar del menú d'Inicio de la part inferior esquerra de l’escriptori un cop acabat d’utilitzar

Connexió des del navegador amb HTML5

Si l’usuari selecciona l’opció HTML5 (s’obri al navegador) no cal haver instal·lat res al seu ordinador. L’escriptori virtual s’obri dins una finestra del navegador on l’usuari s'ha validat amb les seves credencials. Una altra manera de tenir una connexió d’aquest tipus és si l’usuari fa click directament a sobre la icona d’una facultat o escola.

Algunes limitacions conegudes de la connexió per HTML5 respecte a la connexió per client RDP són:
  - No es té accés a les unitats de l’ordinador local.
  - No es poden utilitzar impressores de l’ordinador local.
  - Si la connexió es fa des d’un macOS X, es recomana utilitzar Chrome com a navegador, per tal de no tenir problemes a l’escriure paraules amb accents.

Algunes avantatges de la connexió per HTML5 sobre la connexió per client RDP són:
 - No cal instal·lar res a l’ordinador local.
 - Permet connexions des de tabletes i mòbils.
 - Per a copiar fitxers a l’escriptori des del PC local basta arrossegar-los i amollar-los
.

Permetre finestres emergents

Quan es carrega un escriptori amb aquesta connexió s'obri una nova finestra al navegador. El navegadors consideren aquest fet com una finestra emergent. Els navegadors per defecte bloquegen les finestres emergents. Per tal de poder veure la finsetra de l'escriptori cal permetre l'ús de finestres emergents d'aquesta pàgina. Bé ho podeu desbloquejar puntualment o desbloquejar permanentment les finestres emergents pels dominis https://vdialu.uib.es i https://vdialu.uib.cat. La manera de fer-ho varia segons el navegador que empreu. Teniu un link a com fer-ho als navegadors més comuns: Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Edge, Internet Explorer. Si no es desbloquegen semblarà que, malgrat seleccionar un escriptori, no passa res.

Establint la connexió

Quan s’estableix la connexió a l’escriptori remot pot aparèixer en pantalla un missatges indicant que s’està establint la connexió. També pot aparèixer un missatge d’error de connexió per timeout. En aquest cas cal intentar la reconnexió, pitjant Reconnect.

connecting Connection timeout

missatge d'establint connexió

missatge de timeout

 

Unitat Guacamole RDP de l'escriptori virtual

Quan s’estableix una connexió a un escriptori via HTML5 a l'escriptori virtual es crea una nova unitat. Apareix a l’Explorador de Windows a l’apartat Carpetas y unidades redirigidas amb el nom Guacamole FileSystem en Guacamole RDP. Dins aquesta unitat hi ha un directori anomenat Download

unitat G guacamole carpeta download dins unitat G guacamole

unitat Guacamole FileSystem en Guacamole RDP

carpeta Download dins la unitat G en Guacamole RDP

Aquesta unitat Guacamole FileSystem en Guacamole RDP s’utilitza per a traspassar fitxers entre el PC local i l’escriptori virtual. Realment és una carpeta compartida en un servidor. Els fitxers que es copien a aquesta unitat es mantenen temporalment al servidor durant tot un dia. Això implica que si, durant un mateix dia, l’usuari (credencials d’UIBdigital) accedeix varies vegades als escriptoris virtuals, trobarà els seus fitxers en aquesta unitat. S’esborren cada vespre. No utilitzeu aquesta unitat per a fer feina. Un cop hi hagueu traspassat fitxers des de l'ordinador local copiau-los a un directori de l'escriptori virtual (Documentos, Imágenes, Escritorio,....) per a treballar-hi.

Apache Guacamole, es l’aplicació web HTML5, open source, que utilitza UDS per a accedir remotament als escriptoris virtuals. 

Transferència de fitxers entre PC local i escriptori virtual (upload)

Per a copiar fitxers del PC local a l’escriptori cal arrossegar els fitxers des del PC local a sobre de l’escriptori virtual (a qualsevol lloc) i amollar-los. A la part inferior dreta de l’escriptori apareixerà una barra de procés i un missatge informatiu un cop s’hagi copiat el fitxer. 

upload file transfer upload complet

barra de procés de transferència de fitxer

còpia realitzada

 Els fitxers copiats es troben a l’arrel de l’unitat Guacamole FIleSystem en Guacamole RDP de l'escriptori. Cal refrescar la finestra per veure’ls. Refrescar pantalaa

Transferència de fitxers entre escriptori virtual i PC local (download)

Per a moure fitxers al PC local des de l’escriptori virtual cal arrossegar-los i amollar-los a la carpeta Download  de l’unitat Guacamole FileSystem en Guacamole RDP de l’escriptori virtual. Un cop amollats, a la part inferior dreta de l’escriptori apareixerà una finestra on caldrà confirmar la còpia pitjant el botó Download. Abans, si el fitxer és gros, la finestra pot mostrar el procés de càrrega.

file transfer download file transfer process
confirmació de la còpia procés de càrrega

Impressió de documents 

Des d’un escriptori virtual amb connexió directa des del navegador amb HTML5 no es pot enviar a imprimir un document directament a una impressora connectada al PC local. Es poden enviar a imprimir documents a les copisteries del campus, com es fa des de qualsevol aula d'informàtica, seleccionant la impressora COPISTERIA en https://print.uib.es:631.

A l’escriptori virtual s’ha creat una impressora anomenada UDS-Printer (2 redireccionado)

HTML5 impressores

Si s’envia a imprimir un document a aquesta impressora, es genera un fitxer PDF a la carpeta del PC local definida a les preferències del navegador com a ubicació dels arxius de descàrrega. Com a l’apartat anterior, caldrà confirmar la còpia pitjant el botó Download (figura "configuració de còpia"). No us recomanam imprimir documents PDF amb aquesta impressora. Transferiu-los com s’ha explicat a l’apartat anterior al PC i imprimiu des d'aquest.

Eines pròpies de connexions HTML5

Quan es té una connexió als escriptoris virtuals directa des del navegador amb HTML5, si pressioneu simultàniament les tecles Ctr + Alt + Shift(majúscules), apareixen una sèrie d’eines (per a fer-les desaparèixer de la pantalla pressioneu les mateixes tecles):

Copiar i enganxar textos Canviar el funcionament del teclat Canviar el funcionament del ratolí

portapapers

Quan voleu copiar i aferrar text entre màquina virtual i ordinador, si alguns caràcters especials del teclat no es reconeixen, millor utilitzeu el quadre de text per transferir el text.

teclat

Això és necessari per a usuaris amb dispositius mòbils que no tenen un teclat físic i no poden escriure en els seus escriptoris virtuals.

ratoli 

El ratolí es pot gestionar de manera tàctil, si disposeu d'un trackpad: arrossegament per moure el punter del ratolí i un toc per fer clic.

Connexió via RDP amb connector

Com hem dit si l’usuari selecciona l’opció RDP (necessita connector) caldrà que el seu ordinador tengui instal·lat un connector d'UDS i un client RDP. 

Instal·lació del connector

Per a la creació, gestió i manteniment d'escriptoris virtuals la UIB empra l'eina UDS de Virtual Cable. Existeixen connectors per als diferents sistemes operatius d'ordinador personal: Mac OS X (necessita tenir instal·lat software adicional: Microsoft Remote Desktop que es pot descarregar de l'Apple Store), Linux (Debian/Ubuntu, Red Hat/Fedora, Suse, linux genèric) i Windows x64 (mínim Windows 7). 

A la part superior dreta de la pàgina principal del portal web cal pitjar sobre el botó "Client UDS"  i apareixerà una pantalla semblant a la següent imatge, dependrà del sistema operatiu de l'ordinador de l'usuari.

 baixar connector

Cal seleccionar l'opció en funció del sistema operatiu de l’ordinador i es descarregarà el necessari. S’ha d’executar el fitxer o fitxers descarregats i fer la instal·lació seguint les passes indicades, que dependran del sistema operatiu.

IMPORTANT: El setembre de 2022 s'ha actualizat la versió de UDS a la 3.5. Si us vau instal·lar el client abans d'aquesta data cal actualitzar-lo per tal de poder utilitzar escriptoris.

NOTA per a macOS X: Quan es fa la instal·lació quedarà bloquejada per seguretat. Cal obrir les Preferències del Sistema - Seguretat i privacitat - General. A la part inferior es veurà un missatge que diu que s'ha bloquejat l'ús de UDSClient-3.5.0.pkg perquè no ve d'un desenvolupador identificat. Cal pitjar el botó Obrir de tota manera i es farà la instal·lació.

 Preferències del Sistema - Seguretat i privacitta

NOTA per a macOS X (2):Cal instal·lar programari adicional, concretament Microsoft Remote Desktop que es pot descarregar de l'Apple Store. Quan es fa la connexió a un escriptori, es llança el programa esmentat i caldrà tornar a posar la contrasenya.

NOTA per a Linux: Requereix Python 3.6. Hi ha instal·ladors diferents per a versions de: Debian i Ubuntu; Fedora i Suse; Linux genèric. Hi ha version per a Python 2.7 per a sistemes obsolets. Millor si actualitzau Python o el sistema operatiu i feis ús de la versió per a Python 3.6.

El primer cop que s'accedeixi a un escriptori via RDP amb connector s'ha d'autoritzar a obrir l'enllaç amb l'aplicació UDSClient instal·lada. Si es marca l'opció de recordar-ho no es tornarà a demanar. Potser que el primer cop també apareixerà un missatge indicant que cal confiar en el servidor vdialu.uib.es. 

RDP confiar en vdialu.uib.esL'escriptori virtual és una aplicació més dins l'entorn del sistema operatiu del dispositiu emprat. Si el dispositiu és un ordinador, es llança l'aplicació a pantalla completa. Pot canviar-se a una altra aplicació utilitzant el mètodo habitual depenent del sistema operatiu utilitzat.

Accés a unitats locals: discs durs, dispositius USB, etc.

Quan es connecta via RDP (necessita connector), des dels escriptoris virtuals es té accés a les unitats i dispositius de l'ordinador local. Si s'obri l'equip de l'escriptori virtual (es fa doble click sobre Equipo) es veu una cosa semblant a la imatge següent, dependrà de la configuració de l'ordinador local.

pantalla amb unitats de disc 

  • Dispositivos y Unidades, Win 10 (C:) és el disc dur de l'escriptori virtual.
  • Carpetas y unidades redirigidassón les unitats de l'ordinador local: disc durs, CDs, DVDs, dispositius USB, etc.

Accés i transferència de fitxers entre escriptori virtual i PC local

Quan es fa la connexió es fa via RDP (necessita connector), des dels escriptoris virtuals es té accés als fitxers de qualsevol unitat de l'ordinador local. Només caldrà fer ús de l’Explorador de Windows per a accedir-hi. Des de l’escriptori virtual es poden crear, editar, copiar i eliminar fitxers de les unitats locals, tot depenent de la configuració de seguretat del PC local.

Impressió de documents

Es poden imprimir documents a les impressores configurades al PC local des dels escriptoris. Les impressores locals, sortiran amb el seu nom seguides de: (2 redireccionado). Per exemple a la figura següent es veuen les impressores “IMP04076” i "Fax" que són del PC local i COPISTERIA és una impressora de l’escriptori virtual.

Impressores per RDPTambé es poden enviar a imprimir documents a les copisteries del campus, com es fa des de qualsevol aula d'informàtica, seleccionant la impressora COPISTERIA en https://print.uib.es:631.