Eduroam

Eduroam (Educational Roaming) és una infraestructura mundial de xarxa sense fils que permet la mobilitat entre les institucions que en són participants.

Aquest espai únic de mobilitat consisteix en un grup nombrós d'organitzacions que mitjançant una política d'ús i una sèrie de requeriments tecnològics i funcionals, permeten que els seus usuaris puguin desplaçar-se entre elles, disposant en tot moment dels serveis mòbils que necessitin.

Els usuaris de les institucions associades al projecte Eduroam poden accedir, amb les credencials (nom d'usuari i clau) que empraria a la seva institució, a qualsevol de les xarxes sense fils de les institucions que formen part d'Eduroam.

Eduroam.es és una iniciativa inclosa en el projecte RedIRIS que s'encarrega de coordinar a l'Estat espanyol les iniciatives de les organitzacions per a tal d'oferir l'espai únic de mobilitat a Espanya.

Des del mes de febrer de 2007, la xarxa sense fils de la UIB forma part de la iniciativa internacional Eduroam. La xarxa Eduroam de la Universitat està dedicada als usuaris que no són membres de la UIB i que formen part d'alguna institució adscrita al projecte Eduroam.

Qui pot emprar aquest servei?

La xarxa Eduroam de la UIB també ofereix als membres d'altres institucions que estan temporalment en aquesta Universitat els serveis d'accés a Internet i als serveis públics de la UIB.

Des de quin lloc el puc emprar?

La cobertura de la xarxa Eduroam coincideix amb la cobertura de la xarxa sense fils de la UIB.

Els membres de la UIB que visitin altres institucions adscrites al programa Eduroam poden consultar les zones de cobertura d'aquestes institucions a www.eduroam.org.

Com puc configurar el meu dispositiu per accedir a Eduroam?

Els requisits per a configurar l’accés a la xarxa sense fils “eduroam” són els següents:

Quins protocols de xarxa hi ha disponibles amb la xarxa Eduroam?

Els protocols disponibles des de la xarxa eduroam són:

  • Protocols bàsics d'Internet: HTTP, HTTPS, DNS, FTP, SSH, TELNET, NTP i RTPM
  • Protocols de correu electrònic: IMAP, IMAP3, IMAPS, POP3, POP3S, SMTPs, SMTP amb STARTTTLS
  • Protocols de creació de túnels VPNs: IPSEC, OpenVPN, IPv6TunnelBroker, Cisco IPSec over TCP, PPTP
  • Altres protocols: MSN, JABBER, RDP, TCP_8080, TCP_8083, TCP_8081,TCP_7778

Com puc connectar-me si sóc un usuari de la UIB en una altra institució?

Els usuaris de la UIB que visiteu altres institucions que pertanyin a la xarxa Eduroam, us podeu connectar a la seva xarxa sense fils emprant les mateixes credencials (nom d'usuari i clau) de la UIB; recordau que el nom d'usuari ha d'incloure el sufix "@id.uib.es" o "@id.uib.eu" o "@id.uib.cat".

Per a connectar:

  1. Comprovau que la institució que visiteu està adscrita al projecte Eduroam (a www.eduroam.org s'indica la cobertura d'Eduroam arreu del món).
  2. La major part de les xarxes incloses en el projecte Eduroam suporten els protocols d'accés i autenticació 802.1x/EAP-PEAP implantats a la xarxa sense fils de la UIB, per això, abans de visitar una altra institució us recomanam que verifiqueu la connexió a la xarxa sense fils amb SSID "eduroam" dins la UIB per tal de comprovar la correcta configuració del vostre dispositiu. Trobareu més informació a la qüestió "Com puc configurar el meu dispositiu per a accedir a Eduroam?".

Per a més informació:

Com puc connectar-me si estic de visita en la UIB i soc usuari d'una altra institució?

Els usuaris que visiteu la UIB procedents d’una altra institució adherida al projecte Eduroam, podeu connectar-vos a la xarxa sense fils de la UIB des de qualsevol dels espais de la UIB amb cobertura Eduroam, seleccionant l’identificador de xarxa, o SSID, "eduroam”.

L'accés a la xarxa es realitza amb l'estàndard IEEE 802.1x. El paràmetre de configuració vàlid a la infraestructura de la UIB és 802.1x/EAP-PEAP amb autenticació WPA2 - Enterprise i amb el xifrat AES.

On puc adreçar-me en cas de problemes?

En cas de dubtes o problemes podeu aplicar el següent procediment: 

Usuaris de la UIB que visiteu altres institucions

Si sou membre de la UIB i teniu problemes per a accedir a Eduroam quan sou a una altra institució, podeu adreçar-vos (per via telefònica, fax o correu electrònic) al Servei de Suport Informàtic de la UIB o contactar amb el centre de suport que tingui la universitat de destí. 

Usuaris d'altres institucions que visiteu la UIB

Si no sou membre de la UIB podeu adreçar-vos al Servei de Suport Informàtic de la UIB (per via telefònica, fax o correu electrònic) o a la vostra universitat d’origen. El suport que us oferirà la UIB és el següent:

  • Es verificarà que la infraestructura de la UIB funciona: SSID Eduroam visible i operatiu.
  • Es verificarà que la comunicació exterior està operativa.
  • Es verificarà que la configuració del vostre dispositiu és l’adequada per a la UIB (es revisaran els paràmetres de configuració)

Una vegada tot verificat, si el problema continua haureu d’adreçar-vos a la vostra institució d’origen per a verificar el vostre compte.