Antivírics

La UIB disposa d’una solució antivirus de Trendmicro anomenada OfficeScan,la qual protegeix l’ordinador de virus, vulnerabilitats del S.O. i programari espia (spyware) en general. Cal anar en compte ja que aquesta solució també analitza virus de xarxa, mitjançant un mòdul de xarxa.

 

FAQS Antivírics

Com puc saber si l'antivirus està actualitzat?

No cal que us preocupeu de les actualitzacions, ja que és un procés automàtic. Tot i que, si l’antivíric no es pot actualitzar en un període de 14 dies, la icona de l’antivíric canviarà i tindrà el següent aspecte:L’antivirus és obsolet i, per qualque problema, no pot connectar amb el servidor; necessita actualitzar-se

El programa antivíric de TrendMicro per a PC, té diversos components que han de ser actualitzats. Si voleu més informació podeu consultar l’enllaç: OfficeScan.

Per saber quina versió hi ha de cada tipus de fitxer heu d’obrir la consola de Trendmicro (“Inicio/Todos los programas/Cliente de OfficeScan de TrendMicro/Client de OfficeScan”) i allà seleccionau l'opció de menú Ayuda i, dins aquesta, acerca de... A la finestra que apareix hi ha la versió de tots els components de l’antivíric.

L’Opció “Descargar OfficeScan” el que fa és desactivar l’antivirus i deixar la màquina desprotegida dels virus. Aquesta opció podria crear confusions i parèixer que descarrega una nova versió de l'antivirus, però no és així i, per tant, s’ha d’anar en compte.

Si teniu qualsevol dubte podeu consultar el servei de suport microinformàtic.

Com puc instal-lar el nou programa d'antivírics?

Abans d'instal·lar el programa antivíric és necessari la desinstal·lació de qualsevol altre que hi sigui a l'ordinador.

Cal tenir en compte la versió del sistema operatiu on es vol fer la instal·lació:

Un cop descarregat el fitxer heu d'executar el programa. És possible que hàgiu de reiniciar l'ordinador per completar la instal·lació. Si teniu qualsevol dubte podeu consultar el CAU.

Com puc saber si la instal-lació ha anat bé?

Una vegada teniu el nou antivíric instal·lat a la màquina apareix una icona, a la part inferior dreta de la pantalla. Pot aparèixer una sola icona de les que s'exposen a continuació o una combinació entre elles.
 

Icona Estat
Antivirus actiu  Estat normal i correcte de l’antivíric
S'està analitzant l'ordinador  S’està analitzant l’ordinador
L’antivirus és obsolet i, per qualque problema, no pot connectar amb el servidor; necessita actualitzar-se  L’antivíric és obsolet i, per qualque problema, no pot connectar amb el servidor; necessita actualitzar-se
L’exploració en temps real està desactivada  L'exploració en temps real està desactivada
 
El servei de temps real no està activat  El servei de temps real no està activat
 
L’antivirus no pot connectar amb el servidor  L'antivíric no pot connectar amb el servidor
 

 

Només les dues primeres icones són correctes. En cas que aparegui qualsevol altra icona convé que contacteu amb el servei de suport microinformàtic

 

He de configurar el nou antivirus?

No és necessari modificar-ne la configuració. Però si teniu algun problema amb els paràmetres de configuració per defecte, podeu contactar amb el   servei de suport microinformàtic

Quins avantatges té aquest virus?

El producte OfficeScan permet realitzar una gestió centralitzada, fet que té certs avantatges:

  • Si s’ha de canviar la configuració per qualque raó, els canvis es fan automàticament des del servidor, per tant, els usuaris no se n’han de preocupar.
  • Si una màquina és infectada per un virus, aquesta genera un missatge, el qual permet iniciar accions de neteja sense que l’usuari se n’hagi de preocupar.

El puc instal-lar al meu portàtil?

Sí, a més, és obligatori fer-ne la instal·lació als ordinadors portàtils que es connectin a la xarxa de la UIB, per evitar contagis de virus.

Què fa el mòdul de xarxa? I com em pot afectar?

Aquest mòdul permet aturar virus de xarxa que s’aprofiten de les vulnerabilitats del S.O. perquè no està actualitzat correctament.

Aquest mòdul pot ser incompatible amb “firewalls” que estiguin instal·lats a les màquines. S’ha comprovat la compatibilitat del mòdul de xarxa amb el “firewall” del SP2 de Windows XP i el de Kerio. També s’ha comprovat la incompatibilitat amb el tallafoc de Sygate. Si voleu més informació sobre “firewalls” podeu consultar la pàgina següent: 

http://alerta-antivirus.red.es/seguridad.

Si teniu algun altre tallafoc instal·lat convé que us poseu en contacte amb el   servei de suport microinformàtic, per a fer-ne la instal·lació.

Com em puc protegir dels virus informàtics?

La mesura de protecció més important és realitzar sistemàticament còpies de seguretat. A més de protegir contra els possibles efectes destructius dels virus, protegeix contra moltes altres contingències (avaries de maquinària, equivocacions en l'ús de l'ordinador, etc...).

L'altra mesura consisteix en tenir funcionant constantment a l'ordinador un programa d'antivírics actualitzat. Així evitarem que els virus coneguts entrin al nostre ordinador i evitarem col·laborar a la difusió d'aquests virus.

Què són els Hoax?

Hoax es podria traduir literalment com engany. Aquest és el nom amb què es coneixen les històries que habitualment es difonen per correu electrònic que són falses. La majoria d'aquestes històries fan referència a nous virus. L'únic objectiu d'aquests missatges es difondre's fent servir la bona fe dels usuaris de correu.

Com a norma general, no reenvieu missatges de correu electrònic alertant de nous virus. I, en cap cas, ho féu sense contrastar la informació amb fonts fidedignes com puguin ser les empreses que fan els antivírics. 

Si l'amenaça d'un virus és prou important, el Centre de Tecnologies de la Informació avisarà del virus a la pàgina de Notícies del CTI@UIB o bé per correu electrònic.

També és recomanable no difondre cap informació sense haver-la contrastat. A la xarxa es propaguen els rumors molt fàcilment, gairebé sempre perque la gent no comprova si la informació és certa.

Què em pot fer un virus?

Tots els virus com a mínim acaparen recursos dels ordinadors que infecten (espai al disc, espai de memòria, temps de processador, ample de banda de xarxa, etc...) per difondre's.

A part d'aquest consum de recursos, alguns dels virus eliminen informació dels discs o fan inutilitzable l'ordinador. Normalment la part més destructiva del seu funcionament es dispara un dia determinat, altres vegades s'activa de forma aleatòria.

D'altres obren portes d'accés a persones no autoritzades per controlar l'ordinador o permeten obtenir informació de l'usuari

Què són els virus informàtics?

El que genèricament es denominen virus informàtics són peces de codi executable per un ordinador que han estat realitzades per destorbar el funcionament normal dels ordinadors.

Hi ha molts tipus d'aquests codis. Pròpiament, els virus informàtics, són el conjunt d'aquests codis que s'afegeixen a fitxers que contenen programes executables ja existents.

També podem trobar cucs o troians que també són denominats virus. Els cucs són els codis que utilitzen els recursos de l'ordinador infectat per enviar-se a altres ordinadors. Habitualment els recursos utilitzats són el correu i les carpetes compartides.

Els troians reben el nom pel cavall de Troia. Són programes que tenen l'aparença de ser útils o interessants (un protector de pantalles, una fotografia, un programa antivíric, etc...) i, realment, realitzen una altra funció quan són executats (esborren fitxers, obren vies d'accés a l'ordinador, recullen informació de l'usuari, etc...).