Housing de servidors
La UIB disposa de dos Centres de Processament de Dades (CPD), un a l’edifici del Centre de Tecnologies de la Informació-Anselm Turmeda (CTI) i l’altre al Melchor Gaspar de Jovellanos. En aquests CPDs s’allotgen tots els sistemes informàtics que proveeixen els diferents serveis TIC corporatius a la UIB i en garanteixen la seva disponibilitat. El Servei d’Infraestructures TIC (SITIC) és l’encarregat de la gestió de l’equipament d’aquests dos CPDs.
Una part de l’espai del CPD del CTI roman a disposició dels serveis, grups de recerca i investigació i Instituts de Recerca de la UIB per allotjar els seus servidors i sistemes d’emmagatzemament, sempre que compleixin uns requisits:
- Es puguin muntar en un armari rack. No s’admeten al CPD servidors ni sistemes d’emmagatzemament amb format sobretaula o torre.
- El servei d’allotjament al CPD no inclou ni l’administració dels servidors, ni la instal·lació o configuració del sistema operatiu.
- L’equipament no podrà generar en cap cas un nivell de renou superior als 50db.
- És molt recomanable que disposin de font d’alimentació redundada i de consola d’administració remota.
L’allotjament al CPD permet als usuaris gaudir dels avantatges que ofereix una sala especialment condicionada. Els avantatges derivats d’aquest servei són els següents:
- Sistema de control i registre d’accés, amb accés restringit només al personal autoritzat.
- Sistemes d’alimentació ininterrompuda (SAI).
- Sistema de climatització amb manteniment de temperatura constant i adient per a equipament informàtic.
- Sistemes de monitorització i alarma de les condicions d’humitat i temperatura.
- Sistema de detecció i extinció d’incendis adient per a equipament informàtic.
- Disponibilitat de la màxima amplària de banda que pot oferir la xarxa de la UIB.
- Personal especialitzat en gestió i manteniment de les infraestructures TIC.
Si necessiteu assessorament per a l’adquisició de servidors o sistemes d’emmagatzemament que puguin o no ser allotjats al CPD de la UIB, podeu contactar amb el SITIC mitjançant el formulari de suport.
Si estau interessats en allotjar infraestructura al CPD de la UIB cal fer una sol·licitud a UIBdigital.
Qui pot sol·licitar el servei de housing?
Ho poden sol·licitar els serveis, grups de recerca i investigació i els Instituts de Recerca de la UIB, però únicament per a infraestructures destinades a activitats acadèmiques o de recerca.
Quin cost té el servei de housing?
No té cap cost. La UIB assumeix les despeses del servei de housing per als serveis, grups de recerca i investigació i els Instituts de Recerca de la UIB
Com puc accedir al CPD del CTI si tenc un equip en housing?
Els administradors de les infraestructures podran accedir al CPD sempre que ho necessitin. Al tractar-se d'una instal·lació amb accés restringit, hauran de fer-ho acompanyat pel personal del SITIC responsable del CPD. Cal sol·licitar-ho prèviament a través del CAU i, en cas d'urgència, contactant directament amb el personal del SITIC.
Què he de fer si no em puc connectar al meu servidor/equip?
Contactau amb el CAU pels mètodes habituals, que donarà la prioritat assignada a aquest tipus d’incidència i contactarà amb el personal del SITIC responsable d’aquest servei.
Què són servidors enrackables?
Són un tipus de servidors dissenyats de forma compacta per poder-se muntar-se dins armaris estandarditzats de 19 polsades. L’alçada d’aquests servidors es mesura en unitats U, de manera que cada unitat U equival a 44,45 mm. Típicament, els servidors ocupen 1U, 2U o 4U.
Què és un armari rack?
És un tipus de bastidor dissenyat per allotjar una gran quantitat de servidors específicament dissenyats per optimitzar l'espai dins els CPDs. Cada armari rack pot encabir un nombre determinat d’Us, típicament 42U.
Quines mides ha de tenir un equip enrackable per tenir aquest servei?
Els armaris que disposa la UIB són de 19 polsades (482.6 mm) d'amplada i forat quadrat de mida 3/8" x 3/8". Pel que fa a l’alçada en ‘U’s del servidor, no existeix un límit definit però cal conèixer-lo per poder fer una previsió de l’espai.
Què és un servidor amb font d’alimentació redundada?
Una font d'alimentació redundada és un component que proporciona energia als ordinadors amb diversos mòduls d'alimentació, de manera que, si en falla un, els altres puguin continuar alimentant el servidor sense afectar el seu rendiment i servei.
Per què és recomana tenir equipament amb font d’alimentació redundada?
Permet connectar l’equipament a les dues línies de corrent disponibles. En cas de produir-se algun tall d’alimentació en alguna d’elles, sigui de forma sobrevinguda o per tasques de manteniment, permetrà que l’equipament segueixi funcionant de forma transparent.
Què és una consola d’administració remota?
Una consola d’administració remota és un sistema que es troba encastat als servidors i que permet controlar remotament l’equip, gestionar l’encesa i l’apagada, consultar l’estat dels sensors i, en alguns casos, interactuar directament amb el sistema operatiu entre altres funcions. Exemples de consoles d’administració remota són iDrac, ILO o iKVM.